Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet!

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

Gránátalma: anti-aging csodaszer?

A gránátalma szerepet játszik nagyon sok kultúrában a világon és nemcsak kulináris célokra használják fel, hanem anti-aging tulajdonságait is előszeretettel használják ki. A gránátalma leve és az egyéb kivonatok nem véletlenül kerültek a piacra, és nem véletlen, hogy ma már bárhol lehet kapni gránátalmát. De továbbra is kérdés, hogy megéri az extra árat, érdemes-e kifizetni a gránátalmáért ekkora összegeket?

 

Néhány dolog, amit nem tudtál eddig a gránátalmáról

granat9.jpgA gránátalma már régóta nagy hatással van a világra és nemcsak a konyhán belül, hanem kívül is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a gránátalmával kapcsolatban számos mókás, inspiráló és olykor kissé gonoszkodó történet kering mindenfelé.

 

Buddha azt mondja …

Az ősi kínai buddhisták számára a gránátalma az egyike volt a három legszentebb gyümölcsnek a citrom és a barack mellett. A gránátalma nem a termékenység és a születés jelképe volt ebben a kultúrában, hanem az örök életé.

 

Értékesítés

A NewsWeek 2006-os cikke szerint a gránátalma amerikai értékesítése abban az évben elérte a 91 millió dollárt. Ennek nagy része a gránátalma levét jelentette.

8. De mennyi energiával fog ez vásárlás?

 

Fríg elképzelések

A mezopotámiai és a fríg mitológiában a vegetációs isten, Attis akkor fogant meg, amikor anyja a gránátalmát melleire tette.

 

Figyelj, mi kerül az italodba!

A grenadine egy népszerű szirup, amit felhasználnak a bárokban a koktélokhoz. A grenadine eredetileg grátánalma szirupot jelöl, azonban nincs szabályozás a grenadine pontos összetételére, így azt számos gyümölcsből elkészíthetik, például ribizliből is, sőt akár színezett kukoricaszirupból is lehet.

Mi is a gránátalma egyébként?

A gránátalma egy kis gyümölcs, ami olyan fákról származik, melyek eredetileg Pakisztán, Afganisztán és Irán területéről származnak. Ezeket a fákat a világ minden táján termesztik már több ezer éve. Illetve ma már a gránátalmafákat Kaliforniában is szép számmal megtalálhatjuk.

 

A gránátalma egészségre vonatkozó tulajdonságai

A gránátalma gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, valamint más vitaminokat és ásványi anyagokat is. Mindezek a táplálkozási összetevők játszanak szerepet abban, hogy a gránátalm képes fellendíteni az immunrendszer működését, segíti a szívet és még a rák elleni küzdelemben is részt vesz.

Nagyon fontos kiemelni azt is, hogy a gránátalma egy igazán hatékony anti-aging gyümölcs. A gránátalma ugyanis olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek elpusztítják a szabad gyököket, ezáltal képesek megfiatalítani a bőrt, késleltetni a ráncok kialakulását és az arcot feszesebbé, üdébbé és még frissebbé varázsolják.

 

A gyerekek is ehetnek gránátalmát?

granatalma_gerezd.jpgA gránátalma egy gyümölcs, amit gyakran neveznek szupergyümölcsnek, köszönhetően a magas antioxidáns tartalma miatt. Eredetileg Iránabn őshonos, a gyümölcs nagysága hasonló, mint egy közepes méretű narancsé, de vöröses-rózsaszín, bőrszerű héja van. A gránátalma belejében több száz, apró, áttetsző zsákocskát találunk, amelyekben megbújnak a maguk, melyek teli vannak piros, édeskés-savanykás gyümölcslével. Ezek a magok és a körülöttük levő gyümölcshús a gránátalma egyetlen ehető részei. A gránátalma egy kifejezetten egészséges gyümölcs és csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, azonban mindig arra kell törekedni, hogy a gyermek étrendjébe megfelelően illesszük be. A legtöbb gyermek számára vonzóak e világos színű magvak és élvezik édes-savanykás ízüket.

 

Tápanyagok

A gránátalma gazdag vitaminoksban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban, E-vitaminban. Ez a két anyag olyan erős antioxidáns, amelyek igen hatékonyan képesek kiutasítani a szervezetből a szabad gyököket, amelyek egyébként megtámadná az egészséges söveteket és sejteket. A gyümölcs ezenfelül gazdag rostokban, káliumban, vasban és folsavban, illetve vízben oldódó B-vitamin komplexben.

 

A magok eltávolítása

A gránátalma magjainak az eltávolítása, a gyümölcs megpucolása nem kell ,hogy rendetlen, frusztráló élményt jelentsen. A kaliforniai Gránátalma Tanács azt javasolja, hogy a legjobb, ha a gránátalma koronáját levágjuk, majd a gyümölcsöt gerezdekre vágjuk egy tál vízben, hogy a lé ne fröccsenjen szét. Így már az ujjunkkal is ki tudjuk szedni a gránátalma magjait a fehér membrán közül. Végül a magokatról szűrjük le a vizet.

 

A gránátalma hatása a pikkelysömörre

grenadine_granatalma.jpgA gránátalma egy igen népszerű gyümölcs, de nemcsak íze miatt kedveljük, hanem egészségügyi hatásai miatt is. Antioxidánsként számos betegség ellen véd, de a pikkelysömört is hatékonyan kezelhetjük vele.

 

A pikkelysömör

A pikkelysömör egy olyan krónikus bőrbetegség, ami a bőrfelszínen vörös, gyulladt, vastag foltokat eredményez. Ezek a tünetek idővel súlyosbodnak, néha-néha el kezdenek viszketni is. Senki sem tudja igazán, hogy mi okozza ezt a betegséget, de az immunrendszer az elsődleges gyanúsított. A stressz, a száraz bőr és más fertőzések tovább rontanak a helyzeten, ezért fontos tudni, hogyan kell kezelni ezt a betegséget.

 

A gránátalma használata

A gránátalma hasznos a reumás ízületi gyulladás, a rák és a szívbetegség megelőzésében és kezelésében. Ezenfelül jelentősen csökkenti a koleszterinszintet és a mérnyomást és megakadályozza, hogy a verőerek sérüljenek. Nemrégiben azt is megállapították, hogy bizonyos bőrbetegségek kezelésében is meglehetősen hasznos. A gránátalmában olyan természetes összetevők találhatóak, amikkel hatékonyan lehet csökkenteni az ekcéma, az acne és a pikkelysömör tüneteit, de még a pattanásokkal is elbánik.

 

Lehetséges mellékhatások

A gránátalma teljesen biztonságosnak tekinthető, ha napi 1 liternél nem iszunk belőle többet és két év után tartunk egy kis pihenőt a következő kúra között. Fontos, hogy mindig csak olyan gránátalma levet igyunk, ami nem tartalmaz cukrot. Érdemes olyan krémekre is átszoknunk, aminek a hatóanyagai között szerepel a gránátalma kivonat.

 

Tippek a gránátalmával való főzéshez

Az őszi szezon elhozza a legrégebbi gyümölcsök egyikének szüretét, annak, aminek igen gazdag története van a történelemben és a florklórban: ez a gránátalma. Ha egyszer túljutunk a magok sokaságán, akkor egy savanykás és édes, gazdag és ízletes léhez jutunk hozzá. Ez a lé lesz az alapja számos szósznak, aromás italnak és sós ételnek, valamint édességeknek, míg a teljes magokat a lével nyersen is örömmel fogyaszthatjuk, vagy fel lehet használni a köretek izgalmassabbá tételéhez is.

 

A gránátalmából gyakran készül melasz, ami egy koncentrált, cukrozatlan gránátalma lé vagy paszta. Ez alkalmas arra, hogy savanykás ízt kölcsönözzünk az ételeinknek.

 

Fontos tudni, hogy a gránátalma leve nemcsak az ujjainkat festi meg, hanem tartósan a ruháinkat is, ami miatt sok kultúrában előszeretettel használják természetes színezékként és festékanyagként. Azonban otthon, ha a gránátalmával dolgozunk, akkor viseljünk kötényt, hiszen ahogy elvégjuk, akkor a lédús gyümölcsből forrásként tör elő a piros lé, ami örökre elronthatja a ruháinkat. Ha mégis foltos lesz az ingünk vagy a pólónk, akkor a legtöbb esetben az előmosásos programok segíthetnek, de azért jobb megelőzni, mint kezelni a bajt. Egyes szakácsok arról is beszámolnak, hogy a gránátalma okozta foltok egy baba törlőkendő segítségével is eltávolíthatóak. Ha nem szeretnénk, hogy az ujjainkat megfesse, akkor használjunk vékony gumikesztyűt.

 

Milyen italokat kell fogyasztani a terhesség alatt?

granatalma_terhes.jpegAz ember tömegének több, mint felét a folyadékok teszik ki, így a víz lényegi eleme az életnek. A megfelelő folyadékbevitel különösen fontos a terhesség alatt. Ilyen esetekben különféle forrásokból származó folyadékokat szerezhetünk be, de érdemes mégis olyanokat választani, amelyek biztosítsák a szervezet számára, illetve a fejlődő magzat számára is a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A mérsékelt mennyiségű és megfelelő típusú gyümölcslevek segíthetnek pótolni a terhesség alatt szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

Csak a pasztőrözött a nyerő

A terhes nők kerüljenek minden olyan italt, ami nincs pasztőrözve, hívja fel a figyelmet az American Food and Drug Administration. Amikor a gyümölcsöket és zöldségeket elvágják és kifacsarják, akkor olyan baktériumok kerülhetnek be a gyümölcsök külső oldaláról a lébe, amelyek károsan hathatnak a fejlődő magzatra. Éppen ezért nemcsak a pasztőrözöttségre kell figyelni, hanem arra is, hogy frissen mosott gyümölcsöket használjunk fel az italaink elkészítéséhez. Mivel az immunrendszer máködése eléggé el van nyomva a terhesség alatt, ezért hajlamosabbak vagyunk betegségeket elkapni az élelmiszereken található baktériumok miatt. Éppen ezért fontos, hogy ellenőrizzük a címkét, mielőtt megvásárolunk egy üveg gyümölcslevet vagy tejterméket, győződjünk meg róla, hogy az megfelelő forrásból származik, illetve, hogy pasztőrizálva van. Ha nem akarunk kockáztatni, akkor a gyümölcsleveket nyugodtan elkészíthetjük saját otthonunkba is. Ezt fogyasszuk el mindig frissen.

Legendák a gránátalma körül

granat10.jpgA gránátalma nagyon sok kultúrában fontos szimbólumként van jelen, nemcsak a tudomány foglalkozik vele erőteljesen, hiszen számos legenda is körülszövi a gránátalma történelmét. Néhányan például úgy tartják, hogy a gránátalma volt az a gyümölcs, ami megkísértette Évát és emiatt a gyümölcs miatt űzettek ki Ádámmal a Paradicsomból.

 

A barbár nők a gránátalmát arra használták, hogy megjósolják utódaik számát. Egy nagy kört rajzoltak a földre, majd a középpontjába egy gránátalmát dobtak. A gránátalma az ütéstől szétrepedt. Úgy tartották, hogy amennyi mag a körön kívül esett, annyi gyermekük lesz a jövőben.

A mohamedánok hite szerint a gránátalma megtisztítja a helyiségeket és a személyeket az ártó szellemektől, az irigységtől és a gyűlölettől, éppen ezért gyakori, hogy nagy mennyiségben fogyasztják a muszlimok ezt a gyümölcsöt.

Amikor Hádész fogságban tartotta Perszephonét, akkor a görög istennő megfogadta, hogy addig nem fogyaszt semmiféle ételt, amíg őt szabadon nem engedi az alvilág istene. Azonban a csábító gránátalma ízének még ő sem tudott ellenállni és szinte felfalta az egész gyümölcsöt, mielőtt megálljt parancsolt magának, mindössze hat szem mag maradt. Ez a történet az évnek azt a hat hónapját szimbolizálja, ami alatt a termények növekednek, fejlődnek, majd betakarításre megérnek, illetve az ezt követő hat hónapot, amely idő alatt az embereknek mértéktartóan kell viselkedniük, ha nem akarnak éhezni.

Hogyan főzzünk a gránátalmával 1.

Az őszi szezonban szüretelik a legrégebbi gyümölcsök egyikét, aminek talán a leggazdagabb történelme van. Ez a gránátalma. Ha egyszer túljutunk a fehér membránon, akkor édes és fanyar, gazdag és ízletes gránátalma magokra bukkanhatunk. Ebből készül a gránátalma lé, ami kiváló alapja bizonyos szószoknak, aromás italoknak, sós ételeknek, valamint édességeknek, míg a teljes magokat nyersen is fogyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk a köretek és főételek színesítéséhez is.

 

A koncentrált, cukrozatlan gránátalma lé vagy paszta is készül a gránátalma magjaiból kisajtolt folyadékból. A kereskedelemben ezt hívják melasznak. Kiválóan alkalmas a főételek savanyítására, ízének megbolondítására.

 

Fontos tudni, hogy a gránátalma leve erősen megfesti az ujjainkat és a ruháinkat, ezért azt számos kultúrában természetes színezékként és festékanyagként használják fel. Viseljünk kötényt, ha a gránátalmával dolgozik, hiszen ahogy felvágjuk a lé is természetesen tör magának utat mindenfelé potenciális veszélyt jelentve a közelében található összes tárgyra. Ezért érdemes tehát elővigyázatosnak lenni. Egyes szakácsok szerint azonban a gránátalma foltjai eltávolíthatóak egy baba törlőkendővel, de ennek ellenére érdemes kesztyűben meghámozni a gránátalmát, mert csak így lehetünk teljesen biztosak abban, hogy nem színeződik el az ujjunk. A gránátalma a műanyag edényeket is beszínezi, ezért jobb, ha üvegtálban dolgozunk vele.

 

A főzés során ne használjunk alumínium vagy acél késeket, mert ezek kesernyéssé tehetik a gránátalma levét.

 

Egy közepes gránátalma 0,5-0,75 csésze magot és fél csésze gyümölcslevet tartalmaz.



A gránátalma hatása az agyra

fresh_feeling__by_sm_photography.jpgIsmerve az egyes gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásait, nagyon sokat érdemes rendszeresen fogyasztani és beilleszteni a diétánkba. Az antioxidánsok, melyek megtalálhatóak a gránátalma levében, többek között segítenek fenntartani az áltlaános jó közérzetet. Számos tanulmány utal arra, hogy a gránátalma tápanyagösszetétele segít megvédeni az agyi károk kialakulását is. Tudva, hogy a gránátalma hasznos lehet a különféle agyi működések fellendítéséhez, így érdemes a diétánk állandó összetevőjeként használni.

 

Antioxidáns-tartalma

A Journal of Agricultural Food Chemistry egy cikkében M. I. Gi és kollegái kimondták, hogy a gránátalma leve nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz. A kereskedelemben kapható gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Mivel ilyen nagy koncentrációban vannak jelen ezek az értékes anyagok, így a gránátalmát számos célra fel lehet használni: a benne található antioxidánsok csökkentik a plakk kialakulásának kockázatát, fokozzák az agy vér- és oxigénellátását, illetve javítják a szív- és az érrendszer egészségét is. Fontos persze azzal is tisztában lenni, hogy a gránátalmalé antioxidánstartalma akkor a legmagasabb, ha a teljes gránátalmából és nemcsak annak húsából nyerik ki a levet.

 

Szőlőcukor

Mint a legtöbb gyümölcs, a gránátalma leve is nagy mennyiségben tartalmaz glükózt. A Egyesült Államok Dietary Association honlapján leírják, hogy az agyünk sokkal jobban fel tudja használni a glükózt energiatermelésre, mint más tápanyagokat. Mivel a szervezet rendkívül gyorsan alakítja át a glükózt energiává, a gránátalma leve ezért kiváló energiaforrás, így érdemes vele indítani a napot.

 

A gránátalma és a változókor

granatalma5.jpgA gránátalmáról már több tanulmány kimutatta, hogy vírusellenes, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, informál minket az University of Maryland Orvosi Központ. A gránátalma leve ezenfelül még számos más előnyt is rejteget magában, többek között segíthet a nők számára átvészelni a menopauza mellékhatásait. Tekintettel a lehetésges kölcsönhatásokra, amit a gránátalma és bizonyos gyógyszerek okozhatnak, a legjobb, ha konzultálunk egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt rendszeresen fogyasztanánk a gránátalmát.

 

Csontsűrűség

Egy 2004-es cikk a Journal of Ethnopharmacologyban rávilágított arra, hogy a gránátalma leve és kivonata segíthet normalizálni a csontsűrűséget a menopauzában szenvedő nők esetében. A cikk hozzáteszi, hogy a változó korban levő nők, akiknél az ösztrogén szintje fokozatosan lecsökken és emiatt komoly kockázata lesz a csonttal kapcsolatos problémák kialakulásának. Azonban a gránátalma fitoösztrogént tartalmaz, így segítségével a csonttal kapcsolatos változások megelőzhetőek.

 

Hangulat tünetek

Néhány nő hangulatingadozásoktól és depressziótól szenved a menopauza során bekövetkezett ösztrogénszint-változások miatt, azonban a gránátalma segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket. Az ösztrogén hormon segít szabályozni a hangulatot és befolyásolja a szerotonin szintet, állítja egy 1998-ban megjelent tanulmány a Biological Psychiatry folyóiratban. A Journal of Ethnopharmacology egyik tanulmánya pedig megállapította, hogy a patkányokban a gránátalmakivonat összehangba hozza a viselkedést, csökkenti a depresszió szintjét, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy a gránátalma antidepresszánsként működhet a menopauzás nők esetében.

 

Fodros kel gránátalmával

Ez egy igazán finom és egészséges recept, amivel számtalan tápanyagot biztosítunk a szervezetünk számára.



Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók: 8

Főzési idő: 45 perc

Hozam: 8 adag

 

Hozzávalók

8 csésze Kale, fodros kel, megtisztítva

1 fej hagyma, szeletelve

2 csésze csirkalaplé, alacsony nátriumtartalmú

2 csésze gránátalma leve

1/4 csésze cukor

 

Utasítások

-vágjuk a fodros kelkáposztát falatnyi darabokra. Körülbelül 10 csésze káposztára lesz szükség, ha 8 fővel számolunk.

-pirítsuk meg a szeletelt hagymát egy kis olívaolajon, addig, amíg teljesen megpuhul, majd adjuk hozzá a fordos kel darabkákat és az alaplevet.

-fedjük le és lassú tűzőn pároljuk körülbelül 20 percen át.

-közben forraljuk fel a gránátalma levét és keverjük össze a cukorral, majd sűrítsük be, amíg szirupos állaga nem lesz. Ez körülbelül 30-45 perc.

-csorgassuk a káposztár a gránátalma melaszt, majd szórjuk meg a salátat tetejét friss gránátalma magokkal.

 

TÁPANYAGOK

Egy adagban

Kalória 101(Napi bevitel%)

Összes zsír 0,48 g (0%)

Telített zsír 0,07 g (0%)

koleszterin 0mg (0%)

nátrium 162 mg (6%)

Összes szénhidrát 22.74g (11%)

Élelmi rost 1,54 g (6%)

cukrok 14.58g

fehérje 2,36 g (1%)

 

A gránátalma egyes formái

A gránátalma jó kombinációja a különféle tápanyagojnak, mint például a folsavnak, a niacinnak, a polifenoloknak, az antioxidánsoknak, a C-vitaminnak, a B3-, B6- és a B12-vitaminoknak. Mivel sok tápanyag van benne jelen, így a gránátalma hasznosabb, mint más hagyományos gyümölcsök és zöldségek, amelyekkel a hétköznapokban találkozunk. A tiszta gránátalma leve képes harcolni a betegségekkel szemben, növeli az energiaszintünket és drasztikus javulást lehet vele elérni az egészségünket tekintve. A gránátalma emellett kiváló szíverősítő is, ez egy olyan kiegészítő, ami képes elősegíteni a szív- és érrendszer egészségét. Sok hasznos hoz, így nem véletlenül tekintünk rá szuperélelmiszerként.

A gránátalma különböző részei használhatóak a különböző betegségekhez, így például a gyökerét és a kérgét felhasználják a gasztroenterológiai betegségek kezelésére, például a gyomorfekély, a dizentria, a hasmenés kezelésére. E problémák kezelésére egyébként alkalmas a gyümölcs és a virág is. A gránátalma szirupot gyakran megtaláljuk a perzsa és a közel-keleti ételekben is. A gránátalma leve nagyon drága lehet azonban, ha olyan helyen élünk, ahol ez a gyümölcs nem könnyen hozzáférhető, így érdemes a gyümölcsből magunknak előállítani a 100%-os gránátalma levet. A magokat pedig fel lehet használni a saláták ízesítésére is. Azonban mindig fontos, hogy ha mér egy kész termékkel van dolgunk, akkor csak megbízható forrásból szerezzük azt be, egy olyan helyről, ahol tudjuk, hogy a gránátalmát a legnagyobb hatékonysággal és megfelelően dolgozták fel.

A gránátalma előnyei az agyra

Számos gyümölcs igen sok egészségügyi előnyt gyakorol a szervezetünkre. Az antioxidánsok, amiket a gránátalma leve tartalmaz, segítenek fenntartani az általános jó közérzetet. Számos tanulmány utal arra is, hogy a gránátalma tápanyag-összetételéből fakadóan képes az agyar megvédeni a különféle károktól. Tudva, hogy a gránátalma igen jó hatást gyakorol az agyra, sok ember érdemesnek gondolja rendszeressé tenni a diétájában.

 

Terhes nő

Egy cikk a Jorunal of Pediatric Research-ben megállapította, hogy a gránátalma leve képes megvédeni a csecsemők agyát, ha azok meg vannak fosztva az oxigéntől a születésük előtt. Loren és kollégái gránátalmával táplált patkányokat vizsgáltak, akik a terhesség utolsó harmadában voltak, a magzatnál pedig oxigénhiányos állapotokat idéztek elő. Azoknál a patkányoknál, akik gránátalma levet fogyasztottak, sokkal kisebb volt a magzati agyszövet károsodása még egy 45 perces oxigénhiány esetében is, mint azoknál, akik nem kaptak a vizsgálat időtartama alatt gránátalma levet. Loren és kollégái arra utalnak, hogy a gránátalma lé fogyasztása a terhesség alatt megvédi a csecsemők agyát.

A patkány kölykök anyák, hogy ivott gránátalma leve is kevésbé voltak károsodott agyszövet miután oxigénszegény 45 percig. Loren és kollégái arra utalnak, hogy fogyasztása gránátalma leve terhesség alatt valószínűleg védi a csecsemők agya.

A gránátalma leve vs. kivonata

A gránátalmát mindenki ismeri egészségügyi előnyeiről, illetve ősi gyökereiről. A gránátalma antioxidáns ereje meghaladja a vörösborét, az áfonyáét és a öld teáét. Azonban a gránátalma nemcsak antioxidánsban, hanem más tápanyagokban is igen gazdag. A benne található antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabad gyökök 77%-át, míg a vörösbor mindössze azok 46%-át, a fekete áfonya 33%-át, a zöld tea pedig 10%-át. Persze nem muszáj gyümölcs formájában fogyasztani a gránátalmát ahhoz, hogy kihasználjuk előnyeit, hiszen ma már palackozott gránátalma lé formájában, illetve kivonatként is be lehet szedni ezeket az értékes anyagokat.

 

Azonosítás

A gránátalma egy alma méretű gyümölcs, ami piros, bőrszerű külsővel rendelkezik. Belül egy szivacsos anyag tartja össze a több ezer borsó nagyságú, vörös magot. Ezek a magok a gyümölcs egyetlen ehető részei. A gránátalmát már az ősidők óta termesztik a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Európa egyes részein. A gránátalma élelmiszerként és jelentéssel bíró gyümölcsként szerepel a Bibliában, illetve az ókori egyiptomi és római források és művészeti anyagok is hivatkoznak rájuk.

 

Megfontolások

Míg gránátalma egy egészséges élelmiszer, a gyümölcslevek és a kivonatok nem helyettesítik az egészséges táplálkozást és a testmozgást. Ezeknek a termékeknek az a célja, hogy kiegészítsék az egészséges életmódot.

 

A gránátalma fa igényei

granat53.jpgA gránátalma széles körben népszerűvé vált a 2000-res évek közepétő kezdve. Nagy számban kezdett felbukkanni az élelmiszerboltokban, illetve a gránátalma leve és a belőle készült szirupok is széles körben elérhetővé váltak. A gyümölcs népszerűsége elsősorban tápanyagtartalma és egészségügyi előnyeinek köszönhető.

A gránátalma egy jó rostforrás, ami magas kálium és C-vitamin tartalommal bír, állítja a Pomegranate Council. Ezenfelül ez a gyümölcs teli van antioxidánsokkal, amelyekről ma már tudjuk, hogy igen hasznosak a szívbetegségek és a rák megelőzésében. Bár nem képes megélni minden éghajlaton, a gránátalma fák megszépíthetik a háztáji kereteket, ráadásul így saját gyümölcsöt is termelhetünk. De milyen szükségletei vannak a gránátalma fának?

 

Klíma

A gránátalma leginkább a trópusi, a mediterrán, illetve még talán a mérsékelt éghaljaton képes megélni. A legjobban azokon a vidékeken növekszik, ahol forró, száraz nyarak, illetve hideg telek vannak, állítja a Floridai Egyetem IFAS Intézete. A fák sokkal érzékenyebbek a hideg időjárásra, mint a melegre. A fagytűrésben változik a faj, de egyébként addig még jól tűri a hőmérsékletet, amíg az nem megy fagypont alá. Ez alatt érdemes vele vigyázni, mert könnyen sérülhet, így a hideg teleken be kell takarni és melegen kell tartani ezeket a fákat. Ha ez megvalósul, akkor biztosk lehetünk abban, hogy a gránátalmafánk ragyogó lesz és, hogy bő gyümölcsáldással ajándékoz meg minket.

 

A gránátalma a terhesség ideje alatt

granat52.jpegA terhesség egy izgalmas időszak, azonban nagyon fontos, hogy ilyenkor még inkább odafigyeljünk az egészségünkre és az étkezésünkre a magzt egészsége és megfelelő fejlődése miatt. A gránátalma egy igen jó választás, ha gyümölcsre vágyunk e kilenc hónap alatt, mivel nagyon sok olyan létfontosságú tápanyagot biztosít a számunkra, amelyekre fokozottan szükség van a terhesség alatt. A gránátalma egészben vagy lé formájában teljesen biztonságos a terhesség alatt, az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy a kivonatoknak milyen hatása van az emberi szervezetre, így érdemes elsőként a nőgyógyászunkkal egyeztetni, ha tervezzünk a gránátalma rendszeres fogyasztását.

 

Vas és C-vitamin

A legtöbb nőgyógyász vaspótlót ír fel a terhes nőknek, de esetenként a vérszegénységet a gránátalma segítségével is meg lehet akadályozni, ami azért is jobb, mert a benne található C-vitamin abban is segítségünkre van, hogy a szervezet több vasat szívjon fel.

 

Az agy védelme

Egy egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a gránátalma leve védelmet nyújt a csecsemő agyműködése esetében, illetve az anyméhben segíti az agy kifejlődését is. Egy tanlmány beszámol arról, hogy a gránátalma levének fogyasztása során csökkenti az agyi szövetek sérülése, amikor az utódok agya oxigénszegény állapotba került. A gránátalma levét három fózisbn adagolták az egereknek: azoknak a vemhes egereknek, akik a legnagyobb dózist kapták, volt a magzatuknál a legkisebb az agyi szövetkárosodás mértéke.

 

A gránátalma javítja a szexuális teljesítményt

granat51.jpgA gránátalma egy olyan gyümölcs, amelyekről a tudósok már bebizonyították, hogy magas dózisban tartalmaz olyan anyagokat, melyek elősegítik a prosztata egészségét. A gránátalma leveleiben és gyümölcsiben többféle értékes kivonat, vitamin és ásványi anyag rejtőzik.

Ma éppen ezért a gránátalma kivonatok is igen nagy népszerűségre tettek szert, mint temrészetes Viagra, mivel bebizonyosodott ezekről ak paszulákról, hogy képesek fokozni a férfiak szexuális érdeklődését, illetve hatékonyan kezelik a merevedési problémákat is. Ez persze elsőre meglepően hangozhat, de tény, hogy a gránátalma igen hatékonyan működik e téren is.

A gránátalma prosztatára gyakorolt előnyeit a benne található ellágsavnak köszönheti. Az ellágsav hozzájárul az egészséges prosztatához, illetve a megfelelő méretű erekció létrejöttét is elősegíti, így szuper hatásos és hatékony anyagról van szó. Még a különféle erekciós zavarokat is hatékonyan kezeli.

Már bizonyított, hogy a gránátalma növeli a merevedés feszességét, illetve azokat a férfiakat is támogatja, akik nehezebben képesek az erekcióra. E gyümölcs csodálatos tulajdonsága az is, hogy képes növelni a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben, ami hozzájárul az egészséges vénákhoz is, ennek köszönhetően a vérkeringés is javul, a férfia szervek pedig így megtelnek vérrel, aminek köszönhetően egyenesek és erősek lesznek.

A gránátalma rendszeres fogyasztása tehát kezeli a merevedési zavarokat, az impotenciát, sőt még javítja a psermiumok termelődését és azok minőségét is, így fokozza a férfiak termékenységét is.

 

Milyen betegségekkel szemben véd a gránátalma?

granat50.jpgA gránátalma képes arra, hogy megvédje a szervezetünket a különböző súlyos betegségektől is. Ezeket az előnyöket kuttási eredmények és orvosi tanulmányok támasztják alá, szóval biztosak lehetünk abban, hogy a gránátalma fogyasztásából számtalan előnyünk származik.

Kutatások jelezték például, hogy a gránátalma csökkenti a vérlemezkék összetapadását az artériákban, ennek köszönhetően meg lehet előzni a plakkok és a vérrögök kialakulását, amelyek egyébként akár olyan súlyos problémákat is okozhatnak, mint a szívkoszorúér-betegségek. Ezenfelül a gránátalma javítja a vérkeringést, fokozza a szív vérellátását és annak izmait is megerősíti. A szívgyengeség elkerülhető a gránátalma rendszeres fogyasztásával.

A gránátalma a fogakun is csökkenti a lepedéket, illetve segít az ínygyulladás megelőzésében is. A legtöbb ember veleszületett félelemmel megy a fogorvoshoz, ezért, ha szeretnénk minimalizálni ezeket a látogatásokat, akkor érdemes a gránátalma levére lecserélni a szájvízünket, mivel így meg lehet sabadulni a lepedéket és fogáasztai problémákat okozó baktériumoktól. A gránátalma leve képes javítani a szájhigiéniát antioxidáns hatásának köszönhetően.

Ha a férfiak minden nap meginnának egy kis pohár gránátalma levet, akkor sohasem kellene foglalkozniuk a merevedési zavarokkal. A gránátalma segít megakadályozni, hogy ez a probléma jelentkezzen, illetve, hogy megismétlődjön. A gránátalma hatékonyan előzi meg a merevedési zavart, mert képes növelni a vér áramlását az egész szervezetben.

 

A gránátalma a kortalan, fényes bőrért 1.

0500cbea9d2fe5fb85805cad747fc183.jpgA gránátalma magja olyan olajat tartalmaz, amely figyel a külső és belső egészségünk megőrzésére. A gránátalma magja külsőleg is jól működik, mivel képes megelőzni a kisebb ráncok és az öregedés egyéb jeleit megőrizni. Belsőleg pedig a gránátalma étrendkiegészítőként fogyasztva ellátja a szervezetünket egészséges zsírokkal, például omega-3 zsírsavakkal. A gránátalma jól illeszkedik egy természetes gazdag étrendbe, amely egészséges zsírokat, vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaz - ezek a tápanyagok a gránátalmában is koncentráltan jelen vannak, amelyek a bőr építőköveiként működnek, így a gránátalmával elérhetjük, hogy bőrünk ragyogó és fiatalos maradhasson.

A gránátalma magolajjal például elérhetjük a kollagén termelődésének serkentését, illetve a bőrsejtek regenerálódását és kialakulását is. A kollagén egy fontos szerkezeti fehérje, amely jelen van a bőrsejtekben és a kötőszövetekben is. Amikor a szervezetben a kollagén mennyisége csökken, akkor a bőr elvékonyodik, kiszárad és rajta finom ráncok jelennek meg. A gránátalma magjának olaja, azonban hidratálja a bőrt és segít újjáépíteni a kollagént, valamint stimulálja a bőrsejteket, hogy azok egy szilárd és fiatalos bőrfelületet alakítsanak ki.

A gránátalma egy vastag, bőrszerű vörös héjjal rendelkezik, amely több száz magot fog közre, melyek teli vannak gyümölcslével. A gránátalma nagyon gazdag magokban, ezek után nem véletlen, hogy ősi termékenységi szimbólumként tartják számon. Ezenfelül a gránátalma magok teli vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek jelen vannak a gránátalmamag-olajban is, illetve a gránátalma gyümölcslében is.

 

Hogyan nyerjük ki a gránátalma levét?

granat25.jpegA gránátalma leve egyszerre egészséges és finom, azonban meglehetősen trükkös a friss gránátalmából kinyerni a levet, éppen ezért most mi ebben leszünk a segítségetekre és megosztunk néhány trükköt, hogy miként is lehet kinyerni a gránátalma levét, hogy aztán azt nyersen vagy melaszként, illetve szirupként elfogyaszthassuk.

 

Nehézségi fok: Könnyű

 

Szükséges idő: 5-7 perc

 

Itt van, hogyan kell mindezt véghezvinni:

Elsőként vágjuk félbe a gránátalmát.

Egyik felét tartsuk egy citrus facsaróra és nyomjuk össze, nyomjuk meg addig a gránátalmát, amíg el nem kezd folyni a leve. Óvatos, körkörös mozdulatokkal haladjunk előre, amíg nem szabadul fel egyre több lé.

Ismételjük meg a módszert a gránátalma másik felével is.

A kiszóródott magokat egy szűrőn vagy harisnyán préseljük keresztül, hogy a maradék gránátalma levet is kinyerhessük.

Használjuk ezt a gránátalma levet magában, enyhén megcukrozva, melaszként, szirupként vagy zseléként.

 

A gránátalma leve a hűtőszekrényben legfeljebb három napig bírja ki, így érdemes minél hamarabb elfogyasztani.

Érdemes arra is figyelni, hogy a gránátalmát úgy válasszuk ki, hogy mindig a nehéz példányokat vásároljuk, mert ezeknek kell tartalmazniuk a legtöbb gyümölcslevet.

 

Mire van szükséged?

kézi citrusfacsaró

szűrő vagy harisnya

kés, amivel át lehet vágni gránátalma

Gránátalmás koktélok 1.

granat23.jpgA gránátalma egy különleges gyümölcs, amely régóta fontos szerepet játszik a koktélkultúrában is, bár az utóbbi években a gránátalma lé helyett sokszor használják a belőle készült szirupot, a grenadine-t. Most gránátalmával ízesítenek már likőröket, vodkákat, gyümölcsleveket, mivel jól lehet vele játszani, különleges ízt kap tőle bármilyen ital és alkohol, persze népszerűsége nem ennek köszönhetőe, hanem annak, hogy egy igen egészséges gyümölcsről van szó. Azonban ezek az új lehetőségek rendelkezésre állnak, ilyen formábn sokkal egyszerűbb és élvezetesebb fogyasztani a gránátalmát. Egy dolog tehát biztos: az emberek szeretik a gránátalmás koktélokat, nem számít, hogy az milyen formában vagy milyen ízben érkezik… Tehát a gránátalmát a koktélokban egy univerzális megoldásnak lehet tekinteni.

 

A gránátalmás koktélok

Ezekben a koktélokban leggyakrabban gránátalma levet vagy szirupot találunk, amelyekből már hiányoznak a gránátalma magok. A gyümölcslevet mi magunk is kinyerhetjük a gyümölcsből, de a boltban is beszerezhetjük palackozva, ami azt jelenti, hogy ezeket a koktélokat otthon is elkészíthetjük.

 

Gránátalmás Margarita

A gránátalmás Margarita egy frissítő és pörgős koktél, amelyhe egy kicsit több munka kell ugyan, de megéri vele foglalkozni. A gránátalma magok egészben kerülnek a koktélba, ami a frisseséségét adja az ételnek. Díszítsük egy darab maracujával vagy ehető virággal ezt az extra és különleges koktélt.

 

ÖSSZETEVŐK

5 cl Tequila

1 cl cukorszirup

6 zamatos, friss gránátalma mag

2 cl friss maracujalé

 

ELKÉSZÍTÉS

-Az alapot (tequila, cukorszirup) rázzuk össze egy koktél shakerben.

-A további összetevőket rázzuk össze jéggel.

-Öntsük az egészet egy koktélospohárba.

A gránátalma kiválogatása

granat22.jpegŐsz elején van “főműsoridpben” a gránátalma, mivel az északi féltekén október, november körül érik be, de a profi tárolási módoknak köszönhetően még télen is bőven fogyaszthatjuk a gránátalmát. Az egész gyümölcs körülbelül akkora, mint egy narancs, azonban héja sokkal inkább a mélyebb vöröses és lilás árnyalatokban pompázik.

A legjobb, ha olyan gránátalmát vásárolunk, ami kövér és kerek, mérete nehéz és gazdag színű. A jó gránátalmának mentesnek kell lennie a vágásoktól és sérülésektől. A nagyobb gyümölcsökben több gyümölcslé is található egyébként.

A mag körüli zsákocskákban található a gyümölcslé. Ezek a zsákocskák olyan vékonyak, hogy könnyedén fel lehet őket szakítani körömmel is akár. A magok nagyon hasonló megjelenésűek, mint a kukoricaszemek, azonban ezek vörösesek, áttetszőek és vékonyabb is a hártyájuk.

A gránátalmáról tudni kell, hogy ha egyszer betakarították, akkor már nem képes tovább érni, akkor már nem növekszik a cukortartalma, éppen ezért csak akkor érdemes betakarítani, ha már teljesen érett, annak érdekében, hogy elkerüljük azt, hogy a gránátalma éretlen maradjon.

A gránátalmát akár egy hónapig is lehet tárolni hűvös, száraz helyen, hűtőszekrényben akár két hónapig megőrzi a minőségét. A magokat le is lehet fagyasztani. A gyümölcslevet is hűtve kell tárolni, azt két-három nap alatt el kell fogyasztani.

 

A gránátalmában több tápanyag van, mint a legtöbb gyümölcsben

granat21.jpegA kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma antioxidáns kapacitása kétszer vagy háromszor magasabb, mint a vörösboré vagy a zöld teáé. Sőt magasabb, mint a legtöbb ismert gyümölcsé, az áfonyáé, a vörös áfonyáé és a narancsé.

A gránátalmában ezenfelül igen nagy mennyiségben vannak jelen a B-vitaminok, a riboflavin, a tiamin, a niacin (ez utóbbi nagyon fontos szerepet tölt be a depresszió kezelésében is például). A gránátalmában nagy koncentrációban van jelen a C-vitamin, a foiszfor és a kalcium is. Mindezek mellett számos ásványi anyag is található a gránátalmában, így ez a gyümölcs nagy segítséget jelent a betegségek megakadályozásában vagy azok megfordításában.

 

De hogyan kapcsolódik mindez a fogyókúrához?

A gránátalma egy hatalmas gyümölcs. Ez segíti az immunrendszer működését, hogy mi mindig egészségesek maradhassunk. Energiát ad és vitalitást és ennek köszönhetően nagyobb intenzitással tudjuk végezni a különféle edzési formákat, ami sikeresen elősegíti a fogyókúrát is. A gránátalmának ezenfelül zsír- és kalóriaégető hatása is ismert, ezenfelül hatékonyan tudja felépíteni az izmokat is. A gránátalma tehát összességében segt abban, hogy fizikailag és mentálisan is erősek maradhassunk, mialatt veszítünk a zsírpárnáink méretéből.

A gránátalmát önmagában is lehet fogyasztani, de igen hatékony akkor is, ha gyümölcsléként, kapszulaként vagy kivonatok formájában jutunk hozzá.

 

A gránátalma növekedése

granat20.jpgA gránátalma faként és bokorként is jelen van a világon. A fa-típusú gránátalmákat úgy termesztik, hogy lehetővé teszik, hogy csak a törzs fejlődjön kezdetben, míg a cserjéknél erre nem figyelnek. Érdemes megjegyezni, hogy a gránátalma fák önbeporzók, ami azt jelenti, hogy egyaránt megtaláljuk a férfi és a női virágokat is a fákon, míg a cserjéknél figyelni kell arra, hogy a két nemű fákat egymás mellé ültessük.

A gránátalma már a 2., 3. évben is hozhat termést, ez nem ritka az ilyen esetekben. A gyümölcs leginkább akkor növekszik nagyra, ha a földet trágyázzát, rendszeresen öntözik, illetve, ha a cserjeként hagyják növekedni a gránátalmát. Nagyon fontos arra is figyelni, hogy ne helyezzük ki a növényt “stresszes” körülményeknek, mert az nem tesz neki jót. Az érett fákon sokszor annyi a gyümölcs, hogy ki kell őket támasztani, hogy nehogy letörjön az águk a súly miatt.

Az érett gránátalmának vastag, bőrszerű héja van, ami jól tűri így a hideget - ezt Gróziában tesztelték is - ellenáll a sivatagi esti fagyoknak is. A fiatalabb bokrok és fák még csak vékony réteggel bírnak, ezért nem magas az ő esetükben a túlélési arány az ilyen szélsőséges hőmérsékleten, de a növény gyökerei hatékonyan regenerálható tavasszal. Érdemes évente megmetszeni a gárnátalma fákat, mert ez ösztönzi őket arra, hogy jó minőségá gyümölcsöt hozzanak. A műtrágya túlzott vagy késői alkalmazása inkább késlelteni a gyümölcs megjelenését és csökkenti annak színét és minőségét.

 

A gránátalma előnye - listába szedve

granat19.jpegAmikor gránátalmát eszünk, akkor az nemcsak különféle egészségügyi állapotokban segíthet, például az artériák edzettségének fenntartásában, vagy az érfalakon a plakk megszüntetésében, illetve a magas koleszterinszint megelőzésben, hanem komoly előnyöket biztosít a fogyókúra sikere szempontjából is. A gránátalma - főleg, ha ördögnyelvvel párostjuk - igen hatékonyan és látványosan szünteti meg rólunk a felesleges súlypárnákat.

 

A gránátalma egyéb előnyei a következők

-segít megszüntetni a nem kívánt súlyt

-eltávolítja a szervezetből a káros hulladék- és méreganyagokat

-harcol a fáradtsággal szemben és növeli az energiaszintet

-elősegíti az egészségesebb és fiatalabb bőrt

-hatalmas koncentrációban tartalmaz olyan antioxidánsokat, melyek segítik az artériák egészségének megőrzését. (Összességében a gránátalma leve több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete áfonyalé, a zöld tea, a vörösbor vagy a szőlőlé, melyekről szintén tudni lehet, hogy nagy koncentrációban van bennük jelen a szabadgyökölő formula.

 

A gránátalma gyümölcs, gyümölcslé és kapszula formájában is beszerezhetőek. Nemrégiben lettek népszerűek a gránátalma kiegészítők, amelyek nagyon hatékonyan segítik a fogyást és tisztítják meg a szervezetet. Ezek tabletta formájbáan tartalmazzák az említett előnyöket, így használatuk kényelmesebb.

 

A gránátalma csodálatos előnyöket biztosít a szervezetnek

granat18.jpgA gránátalmalé népszerűsége igencsak megnőtt az utóbbi években, éppen azért mert a kutatások felfedezték, hogy mennyi egészségügyi előnnyel képes szolgálni ez a gyümölcs. Számos tanulmány bizonyította, hogy a gránátalma leve rendszeres fogyasztásával elpusztíthatjuk még a mellrákos sejteket is, így akár ez a gyümölcs le is állíthatja a mellrák kialakulását vagy terjeszkedését. Az egereken végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a gránátalma levének rendszeres fogyasztása képes gátolni a tüdőprák kifejlődését is. A gránátalma leve úgy is ismert, mint egy csodálatos gyümölcs, mely képes lassítani a prosztatarákot is. Azt is gondolják, hogy megakadályozza a porc romlását, ami vezető oka az osteoarthritis kialakulásának.

A leginkább hasznos a tiszta gránátalma lé, amelyet ha rnedszeresen fogyasztanak, akkor meg lehet akadályozni az Alzheimer-kór progresszióját is. A gyümölcslé a lehető legtisztább formában csökkenti a szisztolés vérnyomást is, mintegy 5%-kal.

A gránátalma egy ősi gyümölcs, amit a Földközi-tenger vidékén már többezer éve termesztenek. Meglepő módon a nyugati világban a gránátalma sohasem vált népszerűvé, egészen mostanáig, mivel egzotikus gyümölcsként tartották számon, így nem vásároltak belőle. Azonban most hogy kiderültek előnyei, egyre többen és többen veszik le a polcokról és egyre többféleképpen kezdik el felhasználni.

 

Gránátalmából bor?

granat17.jpegMostanában elég sokat töprengtem azon, hogy a gránátalmából bort készítsek. Áltlaában a kereskedelmi piacokon nincs ott jellemzően ez a fajta bor, viszont ha jól elkészíti az ember, akkor egy igazán ínyenc csemegével lehet dolgunk. A gránátalma nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, mivel a gránátalma összes jótékony anyagát tartalmazza.

A gránátalma különböző neveken nem jelent mást, mint magos alma, ami nem véletlen, hiszen küllemében eléggé hasonlít a hagyományos almára, azzal a különbséggel, hogy a belsejében többszáz mag bújik meg. Éppen ezért bort is készíteni ebből a gyümölcsből, igazi móka lehet.

A gránátalma mögötti történelem is igen érdekes. Már az ókorban is úgy tekintettek erre a gyümölcsre, mint a termékenység és a remény szimbóluma. A görög mitológiában úgy gondolták, hogy Aphrodité ültette az első grátnátalma fát Cipruson. A gránátalma magjai miatt a szaporodáshoz és a bőséghez is szorosan kapcsolódott.

A gránátalma egészségügyi előnyei is legendásak. Alapvetően 3-szor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor vagy a zöld tea. A kutatások azt jelzi, hogy ha a gránátalmát naponta fogyasztjuk, akkor meg lehet akadályozni a szív- és érrendszeri problémákat. Éppen ezért megéri bort is készíteni belőle, hiszen ezzel hasonló előnyökre tehetünk szert, mint a hagyományos gránátalma lé esetében. Ha a boltban nem is jutunk hozzá, otthon érdemes kísérletezni az elkészítésével.

 

Gránátalmás guacamole

granat16.jpegMost egy igazán finom recepttel ismerkedhettek meg. A mexikói guacamole-t nagyon szuper módon fel lehet turbózni egy kis gránátalma maggal.

 

A recepthez szükséges hozzávalók:

2 nagy érett avokádó

1 nagy hagyma fele, reszelt

2 gerezd fokhagyma, apróra vágott

2 friss chilit, magozott

2 evőkanál friss koriander levél

1 frissen facsart lime

1/2 teáskanál só

1 evőkanál gránátalma leve

3 evőkanál gránátalma mag

 

Finomra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a chilit és a koriander leveleket. egy tálba helyezzük és hozzáadjuk a lime levét, a sót, majd az egészet félre tesszük. Meghámozzuk és kimagozzuk az avokádót és egy tálba tesszük. Villával összetörjük és hozzáadjuk a gránátalma levet. Hozzáadjuk a hagymás-fokhagymás keveréket, majd az egészet pépesítjük. Finoman belekavarjuk a gránátalma megokat. Tálaljuk meleg tortillában, tostádában vagy mártogassuk.

 

Érdemes tudni:

-egy közepes méretű gránátalma körülbelül ¾ csésze magot tartalmaz és fél csésze gyümölcslét lehet belőle kinyerni.

-ne feledjük, hogy a gránátalma rosttartalma magjaiból származik, ezért azokat is érdemes felhasználni.

-A gránátalma egy ősi gyümölcs, ami őshonos Perzsiában, Pakisztánban és Afganisztánban, de más meghonosították itt is: Grúzia, Örményország és az egész Földközi-tenger térsége, illetve Észak-India.

-Az Ószövetségben is több helyen megjelenik a gránátalma

-Amerikában spanyol telepesek terjesztették el. Ma már a tengertúlon is széles körben termesztik, főkén Kaliforniában és Arizónában.

 

A gránátalma és a férfiak

granat15.jpgA gránátalmát sok-sok évvel ezelőtt még csak dekorációként használták, különösen karácsony környékén. A furcsa az, hogy az emberek nagy része még most sem fedezte fel a gránátalma pozitív hatásait. A gránátalma azonban nemcsak azért híres, mert elkészesztő megjelenése vagy és hatalmas a mérete. A gránátalma számos egészségügyi előnnyel is bír, többek között például jó hatással van a férfiak termékenységére is. A gránátalma támogatja a nemi mirigyek működését, növeli a nemi hormonok termelését, illetve segít az erekció intenzívebbé és hosszabbá tételében.

A gránátalma támogatja az antitest sejteket, amik képesek legyőzni a peroxid termelő anyagokat. A gránátalma leve teli van antioxidánsokkal, például ellágsavval, antocianinnal és tanninokkal. A munkájuk az, hogy a testünket megszabadítsák a szabad gyököktől, amik sokféleképp károsítanák a szervezetünket. Ezek az antioxidánsok gyógyítják a szívbetegségeket, a fertőző betegségeket és a különböző súlyos problémákat is.

A gránátalma nagy koncentrációban tartalmaz B-vitaminokat, riboflavint, niacint, C-vitamint, tiamint, kalciumot és foszfort, azonban ezenfelül a gránátalma még egy dologban nagyon jól működik: a férfiasság fokozásában.

A férfiaknál nagyon fontos, hogy az erekciójuk hosszantartó és intenzív legyen, hogy kielégíthessék a nőket. Vannak azonban olyan esetek, amikor erre egészségügyi gondok miatt képtelenek, azonban nem kell nekik sem kétségbe esniük, hiszen a gránátalma ezen a problémán is képes segíteni.

A gránátalma igazi segíytséget nyújt a férfierő fokozásában. Növeli a teljesítményt és megnöveli az erekcióban levő pénisz méretét is, így képe elégedett órákat szerezni a párok számára.

 

Mi ez az őrület a gránátalma körül?

granat14.jpegSzámtalan tanulmány kimutatta, hogy a gránátalma igen jó hatással van a személyes egészségre. A gránátalma egy rubinvörös szuperétel és csodagyümölcs, népszerűségét annak köszönheti, hogy képes a szervezet természetes védekezőrendszerét felerősíteni, küdz az Alzheimer-kórral, a különböző rákos megbetegedésekkel, a szívbetegségekkel és az ízületi gyulladásokkal szemben is.

Az University of California a gránátalmát a legelőnyösebb 10 antioxidáns közé sorolja. A tanulmányokban megállapították, hogy kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea és a vörösbor. Az antioxidánsok kiválóan képesek a szabad gyökökkel szemben harcolni, amik olyan instabil molekulák, melyek kárt okoznak a DNS-ben és a sejtmembránokban, ami egy idő után a rák kialakulásához vezethet.

 

További egészségügyi előnyei

-Az egyes országokban a gránátalmáról úgy tartják, hogy segít fenntartani a bőr fiatalos ragyogását és egészségét, azáltal, hogy fokozza a véráramlász.

-A gránátalma csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Mivel nagyon gazdag antioxidánsokban, a gránátalma csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét, amivel így az artériák tiszták matadnak.

-A gránátalma javítja a vérkeringést, így további betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

-Segít megelőzni a vérszegénység tüneteit, a fáradtságot, a gynegeséget, a szédülést stb.

-Terhesség alatt is előnyös.

 

Acai berry vs. gránátalma

granat1.jpgAz acai bogyó és a gránátalma is szupergyümölcs, mivel mindketten számos egészségügyi ellátásra alkalmasak. Természetes forrásai a fontos vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A kérdés már csak az, hogy melyik jobb ezek közül?

 

A gránátalma

A gránátalma gazdag C, A- és E-vitaminban. Magas szintű antioxidánsainak köszönhetően képes csökkenteni a plakkot az artériák falán és növeli a jó koleszterinszintet. Megakadályozza azon enzimek termelődését, amik károsítanák a porcokat. Harcol a rákos sejtekkel szemben, lassítja az öregedést és erős rákellenes tulajdonságokkal bír.

 

Az acai berry

Az acai berry szintén sok antioxidánst tartalmaz, illetve kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak. Hasonóan működik, mint a koffein, tehát igen sok energiát ad. Harcol a rákos sejtekkel szemben, lassítja az öregedést. Nagy mennyiségű rostot, A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

 

És a győztes…

Nagyon szoros a mezőny, ha a gránátalma és az acai bogyó versenyez, de győztesként a gránátalma kerül ki, mivel több antioxidánst tartalmaz, mint az acai berry. Ráadásul ez még inkább képes fokozni az immunrendszer működését és nagyon sok energiát nyerhetünk belőle. A gránátalma nagy előnye továbbá az, hogy erősíti a porcokat, így képes megakadályozni az ízületi gyulladásokat is.

 

A gránátalma és a székrekedés

granat13.jpegA székrekedés, ez a gyakori emésztőrendszeri probléma évente több millió ember életére gyakorol hatást, állítják a statisztikák. Azok számára, akik székrekedésben szenvednek, érdemes gránátalmát fogyasztani, hiszen ez a magas rosttartalmú élelmiszer segíthet enyhíteni a tüneteket.

 

A rost és a székrekedés kapcsolata

A székrekedés leggyakoribb oka a rostszegény étrend követése, a testmozgás vagy a folyadékpótlás hiánya. Az elegendő rost fogyasztása sok ember számára komoly kihívást jelent: egy tipikus nyugati étrend 5-14 gramm rostot tartalmaz, viszont az ajánlott mennyiség ennek a négyszerese. A rost legjobb forrásai közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, babok, diófélék és magvak.

 

A gránátalma is gazdag rostokban

A gránátalma természetesen gazdag rostokban. 100 grammban mintegy 5 gramm rost található. A gránátalmából tehát elég megennünk egyet, hogy a napi rostbevitel negyedét fedezzük. Ez a szezonális gyümölcs ráadásul alacsony kalóriatartalmú, rostban, C-vitaminban, káliumban és más antioxidánsokban is gazdag gyümölcs.

 

Hogyan együk a gránátalmát?

Ahhoz, hogy a gránátalma maximális rosttartalmát kinyerjük, nagyon fontos, hogy ne csak a levét igyük meg, hanem megegyük a gyümölcs magjait is. A magok és a körülöttük levő vékony gyümölcshúst arilnak nevezik, amiket érdemes egészben elfogyasztani a székrekedés megszüntetéséhez.

 

A gránátalma javítja az általános hangulatot és az egészségi állapotot

granat12.jpegA gránátalma csökkenti a testzsírt, a restrevatol tartalmának köszönhetően megakadályozza a túlevést és a kvercetin tartalmának hála képes csökkenteni az egész testben a stresszt, ami a vezető oka az elhízásnak. A gránátalma vegyi anyagai együtt adnak a testnek egy hatalmas lökést, aminek köszönhetően javul az általános egészségi állapot, fokozódik a közérzet és emelkedik az energiaszint. Ellentétben számtalan fogyókúrás csodaszerrel, a gránátalmában a táoanyagok szinergikusan együttműködnek, így képes az ideális testsúly elérésében, valamint a szervezet erősítésében.

Az University of Edinburgh kutatói úgy találták, hogy a gránátalma fogyasztása képes szétroncsolni a has körüli zsírpárnákat. Ez a gyümölcs a zsigeri zsírral száll szembe, ami egyébként a legveszélyesebb típusa a zsírpárnáknak. A zsigeri zsír gyakran bocsát ki stressz hormonokat, ami gyengíti az immunrendszert, gyulladásokhoz vezethetnek, illetve nagymértékben csökkentik az energiaszintet.

A gránátalmáról úgy találták, hogy csökkenti a felesleges triglicerideket, ami csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét, illetve ezzel is javul az általános közérzet, az egészségi állapot és a testsúly is.

A gránátalma rezveratrol tartalmának köszönhetően képes a szabad gyökök képződésé lelassítani, illetve ez az anyag nagymértékben növeli az anyagcserét is. A kvercetin fokozza az immunrendszer egészségét és hozzájárul még a csontok egészségéhez is.

 

A gránátalma gátolja a prosztatarák növekedését

granat10.jpgA gránátalmában egy olyan antioxidáns található, ami igen előnyös a prosztata egészsége szempontjából, állítják a Kalifornia Egyetem kutatói.

A kutatók azt találták, hogy a gránátalma antioxidánsai, az ellagitanninok képesek megvédeni a prosztatát az elrákosodástól. Egereket vizsgáltak, akiket először beoltottak prosztatarákos sejtekkel és az immunrendszerüket is szándékosan akadályozták. Ezután az egyik ilyen csoportot ellagitanninokkal és azok metabolitjaikkal kezelték. A kezelt egereknél szignifikánsan kisebb volt a tumor növekedése, mint a kontroll csoport esetében. “Kimutatták, hogy a gránátalma ellagintanninjai és azok metabolitjai koncentrált formában adagolva képes a prosztata szöveteit megvédeni az elrákosodástól” - írják a kutatók. A jelenlegi tanulmány nagymértékben hozzájárul a rákkutatáshoz, hiszen kimondja, hogy a gránátalma ellagintanninjai kemopreventív tulajdonságokkal rendelkeznek.

A gránátalmáról kimutatták, hogy gazdag antioxidánsokban és fokozott fogyasztása a szív- és érrendszer jobb egészségét is elősegíti. A gránátalma képes megakadályozni a porcveszteséget az ízületi gyulladásokkal szemben és még a prosztatarák megelőzésében is segít. Ugyanez a kutatócsoport korábban már kimutatta, hogy a gránátalma levének fogyasztásával a prosztatarákos betegeknél felére csökken a prosztata-specifikus antigén, ai elsődleges mutatója a prosztatarák kockázatának. Ez tehát arra utal, hogy a gyümölcs segít lassítani a rák növekedését.

A gránátalma fogyókúrás kapszulák

granat9.jpgA gránátalma pirulák is egyre népszerűbbek a piacon, sokan a vérnyomásuk csökkentésére, sokan pedig fogyókúrás célokra használják őket. A gránátalma fogyókúrás kivonatok azok számára ideális, akik nem szeretnének “foglalkozni” a testmozgással és az egészséges táplálkozással, de ezek biztonsága és hatékonysága megkérdőjelezhető.

 

Az állítások

A gránátalma kapszulákat őgy reklámozzák, mint “Ázsia fogyókúrás titkai” és a gyártók állítják, hogy a tabletták nagy mennyiségű testsúlyveszteséget okozhatnak és már látható eredményhez vezetnek kevesebb, mint egy hét alatt. Azonban fontos kihangsőyozni, hogy a hirtelen fogyás gyors visszahízást is eredményez, illetve a súlyvesztés egészségesen csak úgy kivitelezhető, ha a kiegészítők az egészséges étrendbe illeszkednek bele.

 

A kapszulák

A gránátalma kapszulákban általában a gránátalma hatóanyagai találhatóak, de nem biztos, hogy azokat épp a gyümölcsből nyerik ki. Az ilyen fogyókúrás kapszulák nemcsak a gránátalma polifenoljait tartalmazhatják, hanem zöld tea kivonatokat is, valamint számos olyan hordozóanyagot is, amik nem biztos, hogy jót tesznek az egészségünknek vagy valóban elősegítik az egészséges fogyást.

 

hatékonyság

A gránátalma fogyókúrás kapszulák csak úgy lehetnek hatékonyak, ha mellettük még egy kalóriacsökkentett diétát követünk és emelett még hetente többször is végzünk kardioedzést vagy erősítést. Sőt ki kell hangsúlyozni azt is, hogy a nyers gránátalma fogyasztásával sokkal hatékonyabban és egészségesebben fogyhatunk, mivel ilyen esetben a tápanyagok felszívódása magasabb, mint a szintetikus tabletták esetében. Ha mégis a kapszulákat választanánk, akkor keressünk olyanokat, amikben természetes gránátalma kivonat található.

 

A gránátalma összetevői blokkolják a rákos sejtek migrációját

granat8.jpgA rákos megbetegedések legrettegettebb változata az, amikor a betegség áttétet képez, mert ilyenkor a rákos sejtek más szervekre is átterjednek. A Kaliforniai Egyetem kutatói bejelentették, hogy léteznek olyan természetes anyagok, amik képesek megakadályozni ezt a metasztázist. Felfedezték, hogy a gránátalma komponensei gátolják a rákos sejtek mozgását és gyengítik az áttétek képződését is.

A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a gránátalma képes megakadályozni, hogy a prosztata rákos sejtek átterjedjenek a csontsejtekre. A csoport azt tervezi, hogy további vizsgálatokat kezdenek annak meghatározására, hogy a gránátalma vegyületeinek nagy dózisban vannak-e mellékhatásai.

A korábbi vizsgálatok a gránátalma levének standard dózisát vizsgálták és megállapították, hogy nagy hatással voltak a prosztatarák sejtekre. A tudósok már régóta tudják, jogy a rákos sejtek rezisztensek a tesztoszteronnel szemben, viszont most kiderül, hogy a rákos sejtek a gránátalma levének köszönhetően el kezdtek pusztulni, illetve a sejtvándorlás is csökkent.

A gránátalma levéről megállapították, hogy a rákellenes tulajdonságokért a gyümölcs polifenoljai, a fenilpropanoidok, a hidrobenzil savak, a flavonok és a konjugált zsírsavak felelősek. Vagyis a gránátalma kivonatai képesek megakadályozni a prosztatarák során kialakuló átéteket. Már napi 2,5 dl gránátalma lével meg lehet akadályozni az áttétek képződését.

 

A gránátalma és a rák

granat7.jpgA gránátalma - akár a levét igyuk vagy a gyümölcsként fogyasszuk - igen ízletes gyümölcs, ráaádsul egy sor vitamin és ásványi anyag is található benne, amik nagyon fontosak az egészség szempontjából. A gyümölcs vegyületei bizonyos típusú rák esetében is előnyösek. A gránátalma hasznos kiegészítője lehet a daganatellenes terápiáknak.

 

Prosztatarák

A gránátalma különleges előnyöket nyújthat azoknak az embereknek, akik a rákkal küzdenek. Erik P. Castle urulógus elmondta, hogy vannak arra utaló jelek, amik azt sugallják, hogy a gránátalma képes lelassítani a prosztatarák növekedésének ütemét. Arra figyelmeztet azonban, hogy még több vizsgálatot kell végezni, hogy megerősítsék ezeket az eredményeket.

 

Tüdőrák

A gránátalmát akkor is érdemes beiktatni az étrendbe, ha tüdőrákban szenved az illető. Egy 2007-es tanulmány megmutatta, hogy a gránátalma csökkentette a tumor növekedését az egerekben egy 140 napos vizsgálat alatt. Persze a gránátalmát tovább kell tanulmányozni, hogy megállapíthassuk a tüdőrák elleni hatékonyságát.

 

Mellrák

A gránátalma fontos szerepet játszhat az agresszív emlőrák elleni küzdelemben. Egy 2009-es kutatás megvizsgálta a gránátalma kivonatok hatásosságát a mellrák sejtekre. A kutatók azt találták, hogy a gránátalma összetevői, nevezetesen az ellagitanninok, a felnolsavat gátolták a rákos sejtek mozgákonyságát és szaporodását.

 

Vastagbélrák

A vastagbélrák kezelésében és megleőzésében is fontos szerepe lehet a gránátalmának.

 

Napi egy pohár gránátalma lé és a szexuális vágy

granat6.jpgEgy tanulmány nemrégiben igazolta, hogy a gránátalma leve olyan hatékonyan képes növelni az emberek szexuális vágyát, mint a Viagra. A kutatás bebizonyította, hogy ez a hatás annak köszönhető, hogy a gránátalma antioxidánsai jelentős mértékben növelik a tesztoszteron szintjét a nőkben és a férfiakban egyaránt.

Az edinburghi Queen Margaret Egyetem kutatói 58, 21 és 64 év közötti önkéntest vizsgáltak, akik két héten át mindennap elfogyasztottak egy pohár gránátalma levet. Az eredmény pedig döbbenetes volt: a két hét után az egyénekben 16-30%-kal nőtt a tesztoszteron szintje, ami a szexuális vágy erős növekedését jelentette. Vagyis a gránátalmáról bebizonyosodott, hogy nemcsak szupergyümölcs, hanem természetes afrodiziákumként is működik.

 

A tesztoszteronról

Tudni kell, hogy a tesztoszteron nemcsak a férfiak esetében fontos hormon, hanem a nőknél is. Ez a hormon a férfiaknál nemcsak a szexuális vágy növekedéséhez járul hozzá, hanem hatékonyan fokozza az arcszőr sűrűsödését és a hang mélyülését. A nők esetében is fontos szerepe van ennek a hormonnak a libidó egészséges szinten tartásában ,de ezenfelül hozzájárul az izmok és a csontok erősödéséhez is. A tesztoszteron minkét nem esetében hangulatfokozó hatással bír, valamint enyhíti a stresszt is, így is hozzájárulva a szexuális étvágy növekedéséhez, de fontos a lámpaláz és az izomgörcsök enyhítésében is.



Gránátalma receptek

granat5.jpgA gránátalma az ember által legrégebb óta ismert gyümölcsök egyike. Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is termesztették, sőt a görögö mitológiában is fontos helye van. A gránátalma mélyen gyökerezik a biblikus és zsidó hagyományban is, sok szakértő szerint az Édeskertben Éva nem is almát, hanem gránátalmát szaktított le.

Ezt a gyümölcsöt nyersen is fogyaszthatjuk, de leginkább akkor teszünk vele jót, ha különböző ételekhez adjuk hozzá. Meg lehet vele bolondítnai a slaátákat, a húsos fogásokat és a desszerteket is.

 

Gránátalma receptek

A gránátalma felnyitásakor egy méhsejtekhez hasnló szerkezettel találkozunk - az egyes részeket egy fehér membrán választja el egymástól. Ezeket is el kell távolítani, ha a magokat ki akarjuk nyerni. Ez valóban nem egyszerű módszer, viszont néhány próbálkozás után már nagy rutint lehet vele szerezni.

A magokból készíthetünk melaszt, amit aztán számos közel-keleti ételhez hozzáadhatunk, de magába is fogyaszthatjuk nassolásként. Nagyszerű zseléket lehet készíteni a gránátalmából.

A gránátalmából szirup is főzhető, ez a grenadine, ami számos koktél - pl. Tequila Sunrise - alapanyaga. Ez a szirup a húsételekhez kínált gyümölcszószokban is jól mutat.

A magokat salátákra is szórhatjuk, illetve főzhetünk belőlük chutney-t is.

Tortákat, sorbeteket, fagylaltokat és más desszerteket is készíthetünk a gránátalmából.

Igazán megéri vele kísérletezni, hiszen nagyon jó végeredményeket fedezhetünk fel.

Hogyan készítsünk gránátalma teát?

granat4.jpgAmikor az időjárás kezd felemelegedni, az számom azt jelenti, hogy itt az ideje egy jó kis jeges tea készítésének. Persze sokan egy jó hideg sörtől vagy limonádéval frissülnek fel, de szerintem nincs is jobb egy saját jeges teánál - imádom kombinálni a teát különböző gyümölcslevekkel és gyógynövénnyekkel, mert így igazán különleges italokat kaphatunk. Az egyik kedvencem a jeges tea és a zöld tea keveréket - persze jól behűtve és sok-sok jéggel.

 

Hogyan készítsük el a gránátalmás jeges teánkat?

1. Forraljunk vizet egy serpenyőben. Zárjuk el alatta a gázt, amikor már forr és adjunk hozzá egy filteres zöld teát - ízesítetlen leygen. Áztassuk 5 percig, majd távolítsuk el a filtereket, mert máskülönben az italunk megkeseredik.

 

2. Hagyjuk, hogy a tea teljesen kihűljön. Ekkor adjuk csak hozzá a gránátalma levét. (Vehetjük készen a boltban vagy mi magunk is kifacsarhatjuk a magokat.)

 

3. Ezen a ponton öntsük át a teát egy kancsóba és adjunk hozzá jó sok jeget, majd így szolgáljuk fel. Három napig a hűtőben is eltárolhatjuk, ha nem fogy el azonnal - habár nálunk még ilyen sohasem történt.

 

4. Ha szeretjük a mentát, akkor azt is adjunk hozzá, mert igazán különleges ízt fog kölcsönözni a teának. Ezenfelül még számos összetevővel kísérletezhetjünk: vaníliával, gyömbérrel, nyírfacukorral, citromlével még izgalmasabbá tehetjük jeges italunkat. A legjobb nyári frissítőt készíthetjük el így.

 

A gránátalma által kiváltott lehetséges allergiás reakciók

granat2.jpgA gránátalma egy olyan antioxidáns, ami háromszor hatékonyabb, mint a zöld tea vagy a vörösbor, állítja egy 2000-es tanulmány. A gránátalmának számos táplálkozási előnye van, több kutatás is igazolta, hogy egy igazi szupergyümölcsről van szó. Azonban, amennyire csodálatos, annyira kellemetlen is lehet, ha allergiásak vagyunk rá. A gránátalma fogyasztása ugyanis néha allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

 

A gránátalma allergia

A gránátalma allergia meglehetősen ritka. A kutatók az első ilyen esetről 1991-ben számoltak be. Egy 85 éves nőről volt szó, akinek a nyelve bedagadt a gránátalma fogyasztása után. Azonban nem ez a gyakori, sőt sok esetben a gránátalma segíthet leküzdeni más allergiákat. Persze, ha allergiásak vagyunk rá, akkor jobb vele vigyézni, mivel életveszélyes is lehet.

 

Tünetek

A gránátalma allergia jellemző tünetei megegyeznek a más élelmiszerekre adott allergiás reakciókkal. Viszketés, csalánkiütés, duzzanatok, irritációk, a torok és gyomor fájdalma, a torok bedagadása jelentkezhet. Dr. Ves Dimov, allerológus szerint súlyos esetben még légszomj, nehéz légzés vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat. A gránátalma bőrrel vlaó érintkezése is kiválhat allergiás reakciókat, ami valószínáleg csalánkiütés, orrfolyás, szemviszketés formájában jelentkezhet. Ha a tüneteket tapasztaljuk a gránátalma fogyasztása után, akkor fontos, hogy a továbbiakban elkerüljük ezt a gyümölcsöt.

 

A gránátalma és a vörösbor

granat1.jpgA vörösbor és a gránátalma is nagy figyelmet kapott az utóbbi időkben, mivel mindkét élelmiszer hozzájárul az egészséghez és a jóléthez és mindkettő pozitív szerepet kapott a kiegyensúlyozott és tápláló étrendben. Azonban fontos tudni, hogy a vörösbor csak bizonyos mértékek között egészséges és, hogy mindkét élelmiszer étrendbe való illesztése előtt fontos kikérnünk az orvosunk véleményét.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 4
Heti: 15
Havi: 12
Össz.: 36 015

Látogatottság növelés
Oldal: Mindent a gránátalmáról
Ide írhatod a honlap főcímét, ami legfeljebb 75 karakter lehet! - © 2008 - 2024 - granatalma.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »